maanantai 8. syyskuuta 2014

Alkusanat

Kirjoittajana en itseäni pidä, pahoittelut siitä heti alkuun. Olkoon ajatus tärkein.
Alkusysäys tekstiin syntyi keskusteluista, kommenteista ja positiivisesta palautteesta Facebook ryhmään "Kestävyyttä pintakaasulla 24/7" tekemästäni Juoksemattomuusraportistani. Päivityksessäni kerroin akilleksiin ja kantapäihin iskeneestä juoksun sekä monen muun liikuntamuodon estäneestä kivusta. Seuraavaksi lienee paikallaan julkaista myös kyseinen raportti.
Itselle tuon päivityksen tekeminen oli vaikeaa. Olen aina ollut huono avautumaan omista asioista, varsinkin ikävistä, joten ehkä tämä on jonkinlainen keino saada asiasta iloisempi ja miellyttävämpi kokemus.

Niin, kummassakin kantapäässäni todettiin Haglundin kantapää, syndrooma, kyseessä on kantaluuhun muodostuva luukasvu. Todennäköisesti synnynnäinen kantaluun epämuodostuma jossa kantaluun muoto on kulmikas pyöreyden sijaan. Ikä ja nautitut kilometrit heikentävät akillesjänteen palautumiskykyä, joka kantaluuhun hankautuessaan aiheuttaa tulehduksia ja siten luukasvua kalkkikertymän muodossa...
Oireet alkoivat joulukuussa 2013. Viimeinen juoksulenkki on tehty 6.2.2014

Hoitomuotona on kantaluiden leikkaus jossa kantaluu muotoillaan uudelleen, "luukasvu" poistetaan ja akillekset "siivotaan". Nyt tämä leikkaus on 16.9.2014 Hyvinkään Sairaalassa.

Käymieni keskustelujen pohjalta kävi ilmi etten ole yksin kyseisen vaivan kanssa, niinpä lupauduin kertomaan leikkauksesta, kivuista, toipumisesta, tuntemuksista, juoksemisen aloituksesta sekä muista tähän prosessin tiimoilta eteen tulevista asioista. Ja kuka tietää jos vaikka jollekkin maratoonille...

Eikös alkusanoissa myös kiitetä kaikki mahdolliset tahot. Lopputuloksesta huolimatta, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, on terveydenhuollolle annettava kiitosta. Palvelu on ollut loistavaa niin Terveystalossa Hyvinkäällä kuin Kampissa Helsingissä. Päädyttyäni leikkaukseen julkiselle puolelle, pelkäsin hoitotakuun maksimiaikoja. Näillänäkymin odotusaika on yleinen 9 kk. oireiden alusta laskien. Odottavan aika on silti pitkä.
Iso kiitos on annettava myös työyhteisölle. Ovat tukeneet, auttaneet ja ymmärtäneet. Kannustusta olen saanut myös Tossuttajilta, tuolta lämminhenkiseltä juoksuporukalta.
Viimeisenä, ei kuitenkaan vähäisimpänä on KPK24/7. Jaettuja kokemuksia, myötäelämistä, iloa, surua, tsemppaamista, kannustusta ja ennenkaikkea hyvää ajanvietettä.
Hieno FB ryhmä johon on ollut etuoikeus kuulua.

8.9.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti